,,Cukor je jed“ – počujeme stále častejšie.
Naše bunky ho však potrebujú na výrobu energie, avšak škodí nám, ak ho je priveľa. Dnes sa cukor pridáva už takmer do všetkých potravín. Aj tí, ktorí si myslia, že ho veľa nezjedia, ho v skrytej forme môžu prijať nadbytok a to je nebezpečné. Ľuďom, ktorí majú často zvýšenú hladinu cukru v krvi, hrozí cukrovka.
Kedysi som sa dočítala, že zvýšenie hodnoty cukru v krvi nad 7 mmol/l (mmol/l – počet molekúl cukru na liter krvi) poškodzuje organizmus. Každé zvýšenie akoby sa pripočítavalo až si telo s množstvom poškodení nevie poradiť a vznikne cukrovka druhého typu.
Raz som videla moju tetu, ako si merala hladinu cukru v krvi. Odmerala aj mne a povedala, že ho mám vysoký! Ale ako to, veď na lekárskych kontrolách, som ho vždy mala v poriadku? Vysvetlila mi, že po jedle sa cukor v krvi zvýši, ale dôležité je, aby do dvoch hodín klesol.
Napadlo mi, že ideálne bude stravovať sa tak, aby mi hladina cukru v krvi nestúpla nad hodnotu 7 mmol/l. Kúpila som si teda prístroj na meranie množstva cukru v krvi – glukomer. Merala som si cukor snáď každú hodinu, ale povedala som si, že to stojí za to.
Zistila som, že už keď zjem jedno stredne veľké jabĺčko vyskočí mi hodnota nad magickú sedmičku. Vtedy som v práci často fungovala na jablkách – jedno každú hodinu, a teda podľa merania som mala permanentne zvýšenú hladinu cukru. Zistila som, že pokiaľ si dám len malé jabĺčko, alebo polovičku väčšieho, zostane hladina cukru v poriadku. Výsledok z toho pre mňa bol, že síce môžem jesť aj celý deň len jablká, ale len polovičné dávky nie ako doteraz.
Ďalší objav bol, že pokiaľ si dám aj obrovskú porciu zelených fazuliek s velikánskym kusom ryby a najem sa do prasknutia, cukor mi v krvi nevystúpi vôbec. Bolo zaujímavé zbierať tieto informácie. Napríklad aj mlieko, ktoré si pridám do kávy, mi zvýši cukor, avšak šľahačka, ktorá rovnako spríjemní chuť kávy, na hladinu cukru v krvi vplýva oveľa menej.
Ako sa mi kdesi stratili štyri kilá z váhy a desať centimetrov z pásu
Povedala som si, že budem dodržiavať zásady predchádzania cukrovky a udržiavať si hladinu cukru v krvi na stabilnej hodnote, ideálne pod 5,5 mmol/l a maximálne do 7. Mala som už veľa potravín otestovaných a vedela som, ako na ne môj organizmus reaguje. Ani čajová lyžička cukru do kávy nevadila, ak bola len jedna v priebehu dvoch hodín.
Po troch mesiacoch som zistila, že mám o celé štyri kilá menej a pás užší o desať centimetrov. Bol to pre mňa príjemný šok. Obyčajným sledovaním hladiny cukru v krvi som sa zbavila pneumatík, čiže schudla som najzdravšie ako sa dalo.
Mám kolegu, ktorý mi vravel, že každý večer vypije kýbeľ čaju s kopcom cukru. Vysvetlila som mu, čoho je cukor schopný, ak je ho v organizme nadbytok. Napriek tomu, že jeho otec v dôsledku cukrovky prišiel o nohu, povedal: ,,Milujem sladký čaj a keď mám veľký pohár, musím si do neho dať aspoň desať lyžičiek cukru, aby tú sladkosť bolo cítiť.“
Tematiku o potravinách som podrobne spracovala a súhrn Vám rada pošlem zdarma.
,,Ja, keď si chcem osladiť život, si spravím jeden velikánsky čaj a jeden maličký a len do neho si dám kávovú lyžičku cukru. Najprv vypijem ten obrovský nesladený a potom si z toho maličkého sladučkého po troške uchlipkávam.“
,,To by ma neuspokojilo,“ skonštatoval kolega. Bolo mi z toho smutno, hlavne keď sa sťažoval, že máva bolesti hlavy, zápaly sánky a tmavé kruhy pod očami.
Rusi vraj pili čaj tak, že si strčili medzi zuby hrudku tvrdého cukru a cezeň ho nasávali. Skúsila som variantu, že som si na lyžičku nasypala kryštálový cukor a nabrala trochu čaju a tiež si potom vychutnala silnú sladkosť cukru na jazyku. Obvykle takýmto spôsobom skonzumujete celkovo oveľa menej cukru a oveľa viac si ho vychutnáte.