Priznám sa, v minulosti som ani ja nejak zvlášť neholdovala zelenine. Vôbec som netušila, že v podstate zelenina tvorí základ zdravej stravy.

Najčasnejšie som zeleninu jedla, keď sme piekli kačku. K nej som si pridala kopec dusenej kapusty. Bez knedlí – vyhýbam sa im odjakživa, aj keď som si to s pojmom zdravá strava nespájala. Jednoducho som cítala, že mi knedle nerobia dobre.

Samozrejme, nemôžem zabudnúť na kapustnicu, ktorú varíme často. No a vždy som zbožňovala papať šaláty, ale doma som bola lenivá si ich pripravovať.

Zelenina je síce základ pre zdravú stravu, ale časovo je aj náročnejšia na prípravu. Jednoduchšie je upiecť si kus mäsa a k nemu pridať na tanier zemiaky. Vyslovene nevhodná kombinácia z hľadiska zdravej stravy.

Možno aj typicky mužský postoj v rodine ma odrádzal od častej prípravy zeleniny. Narobíte sa s tým, umývate, šúpete, strúhate, krájate, varíte, dusíte, miniete hodinu v kuchyni a potom vám muž ofrfle, že on chce mäso. Ak máte doma chlapov, určite poznáte slová: Mám jesť zeleninu? Čo som zajac?

Lenže jesť často mäso, ktoré je bez vláknin, je veľmi nebezpečné kvôli najviac rozšírenej rakovinovej hrozbe – karcinómu hrubého čreva. Preto, ak už mäso, treba ho doplniť veľkou porciou zeleniny. Je jedno či surovej alebo varenej. Ideálne je nakombinovať viac druhov.

Postupne, ako sa neustále zaoberám zdravou stravou, začala som skúšať rôzne formy a kombinácie druhov zeleniny a zistila som, že sa s ňou dá naozaj pohrať a pripraviť fantastické menu. A tou najlepšou správou je, že keď si to dobre naplánujete, nepotrebuje príprava ani toľko času!

Dokonca sa dá zelenina pripraviť až tak chutne, že aj chlapi v mojej rodine sa oblizujú a na výhrady si ani nespomenú. Pretože kopec kvalitne pripravenej zeleniny dokáže perfektne zasýtiť.

Sekaná s mäsom

Pokiaľ ten váš mužský člen rodiny trvá na mäsitom jedle, skúste pripraviť sekanú na zdravý spôsob. Češi v nej majú úžasnú tradíciu už od stredoveku. V tých časoch sa sekaná považovala za luxusné jedlo. Mäso sa zvyklo nadrobno nasekať zo stehna či sviečkovej.

Po vynájdení mlynčeka na mäso sa začali do sekanej pridávať aj lacnejšie druhy mäsa ako bôčik či orezy z rebier v mletej forme. Keďže sa tento pokrm stal vďaka mletému mäsu lacnejší, čoskoro zľudovel. A základom sekanej až dodnes ostalo práve mleté mäso. To spravidla bývalo mixom rôznych druhov: bravčového, hovädzieho či králičieho. K tomu sa zvykol pridať aj údený bôčik alebo slanina.

Ďalšími dôležitými ingredienciami sú cibuľa, vajíčko, cesnak, soľ, rasca, majorán, korenie. V niektorých receptoch sa objavuje oregano, petržlenová vňať, huby, horčica, tymián či sladká mletá paprika.

Aby sme sekanú spravili zdravšou a zjedli s ňou viac zeleniny, skúste tento recept na sekanú s kelom. V každom prípade sa snažte odstrániť z receptov priveľa sacharidov (strúhanka, rožky, pivo) a mliečne produkty (mlieko alebo syr) – obe tieto ingrediencie sa tam často vyskytujú, ale vplývajú negatívne na zdravie.

Sekaná bez mäsa

Ak chcete pripraviť sekanú bez mäsa, skúste ho nahradiť kelom, mrkvou alebo kapustou. Dobrý recept nájdete napríklad na tejto stránke. Vyzerá to fantasticky, chutí to fantasticky a do tela sa dostane kopec živín zo zeleniny.

Nebojte sa skúšať nové recepty pre prípravu chutných zeleninových pokrmov. Poteší sa nielen váš organizmus, ale aj váš mlsný jazýček.

Ak sa chcete vďaka zelenine cítiť lepšie, zdravšie a mať viac energie, zapojte sa do 21-dňovej očisty s presnými plánmi, receptami a návodom pre prípravu desiatok chutných jedál.

A čo vy? Máte svoj obľúbený recept pre sekanú? Podeľte sa v komentároch pod článkom 🙂