Pamätám sa na jeden hektický deň v práci, kedy som vystresovaná behala od jednej schôdzky k druhej.

Keď som si konečne našla chvíľku času zatvorená v kancelárií, unavená som si sadla a zhlboka som dýchala. Pohľad mi padol na príručný glukomer, ktorý ležal na hrane stola.

Už len pre zmenu aktivít, aby som sa trochu ukľudnila, rozhodla som sa zmerať si hladinu cukru v krvi. Brala som to ako rutinu. Neobávala som sa, že výsledok bude zlý, pretože posledných pár dní som sa dôsledne vyhýbala sacharidom.

O to väščie prekvapenie ma čakalo, keď som pozrela na displej glukomeru. Ukazoval príliš vysokú hladinu glukózy.

Hrozí mi zo stresu cukrovka?

Kedysi som počula, že stres má negatívny dopad na hladinu cukru v krvi. Až do tejto chvíle som však tomu neverila. Veď predsa cukor v krvi je z toho, čo jem. Ak nejem sacharidy, ako ho môžem mať len zo stresu zvýšený?

Rozhodla som si túto problematiku neskôr doma naštudovať. Ak si čítate môj blog už dlhšie, viete, že mám genetické predpoklady na cukrovku a stres je teda jedným z mojich nepriateľov.

Dozvedela som sa, že telo na stres reaguje tým, že sa snaží zabezpečiť pre činnosť orgánov dostatok energie, ktorá sa získava z cukru. Pri strese hladina niektorých hormónov stúpa (glukagón, kortizol a adrenalín), iných klesá (inzulín). Tým sa spustí uvoľňovanie zásob glukózy z pečene.

Náš život sa zmenil na neustály kolotoč povinností a stres, či ich zvládneme. Keď máme večer konečne chvíľku na uvoľnenie, začneme si miesto toho premietať, aké povinnosti nás čakajú zajtra. Stres, ktorý prežívame sa pomaly zbiera a príde deň, keď už naše telo nevládze a vtedy môže prísť cukrovka.

Aby sme pochopili, ako stres spôsobuje cukrovku, musíme si vysvetliť rozdiel medzi akútnym a chronickým stresom.

Akútny stres a chronický stres

Akútny stres sa dá uvoľniť fyzickou aktivitou alebo tým, že pohár pretečie, my sa rozzúrime a tým vybijeme emócie. Tento stres je pozitívny, trénuje náš organizmus k pohotovosti a akcii, ak je to treba.

Oveľa horší je vša chronický stres – je to napätie, ktoré máme neustále v sebe. Nemusí ísť len o problémy, ktoré nás ohrozujú existenčne – stačí aj to, že v nevhodnej chvíli zazvoní telefón alebo nás od sústredenia vyruší kolega. Ak sa to stáva pravidelne, rastie v nás napätie a stres.

Vtedy telo vylučuje kortizol priebežne a počas celého dňa ho stále máme na vysokej hladine. To naruší aj spánok v noci. Po zlom spánku sa zobudíme s ešte vyššou hladinou kortizolu v krvi.

Začína sa začarovaný kruh. Nielenže sa cítime mizerne, ale s neustále zvýšeným kortizolom nám začne stúpať aj hladina cukru v krvi a zníži sa citlivosť na inzulín. Ak je to dlhodobé, hrozí cukrovka druhého typu.

Prečo máme v krvi kortizol

Kortizol však nie je vo svojej podstate zlý. Je to hormón, ktorý má na starosti veľa dôležitých procesov v našom tele:

  • reguluje imunitu, pretože prisilná imunitná reakcia môže zapríčiniť autoimunitné ochorenie,
  • zvyšuje krvný tlak riadením objemu sodíka v krvi,
  • spôsobuje tvorbu vrások zmenami pevnosti spojovacieho tkaniva,
  • znižuje citlivosť na inzulín a uvoľňuje glukózu a mastné kyseliny z pečene.

Problémom je, keď ho máme v krvi neustále. A za to môže práve stres.

Ako sa teda zbaviť stresu

Ak je stres neustále okolo nás, je ťažké sa mu vyhnúť. Vyskúšajte však tieto tipy proti stresu, ktoré mne zaručene pomáhajú:

  • Jedzte potraviny bohaté na živiny – hlavne zeleninu, ryby, orechy, kokosový a avokádový olej, čaj a trochu ovocia. Môžete si dať aj slaninu, víno, čokoládu či maslo v menších množstvách a vo vysokej kvalite. Pokiaľ si nedoprajeme aspoň po troške zo všetkého, čo obľubujeme, môže nám to tiež spôsobovať stres, ktorý na nás bude vplývať horšie ako kúsok nezdravej potravy. Ak sa chcete vedieť o zdravých potravinách dozvedieť viac, spracovala som podrobný prehľad, ktorý vám rada pošlem.
  • Chôdza je nielen skvelý spôsob, ako spáliť kalórie, ale pomôže tiež vyčistiť hlavu. A to tým, že zvýši úroveň takých chemických látok v mozgu, ako je serotonín, dopamín a norepinefrín, ktoré sú nevyhnutné pre dobrú náladu. Doprajte si pol hodinu svižnej chôdze denne a uvidíte, ako sa vám zleší nálada.
  • Oddych v príjemne teplej vode znižuje hladinu kortizolu. Ak si kúpeľ môžete dovoliť každý deň pred spaním, urobte tak.
  • Nájdite si denne pár minút len pre seba. Dokonca aj keď máte len dve minúty, rozhodnite sa vedome ich venovať sebe. Spravte si zopár nádychov a výdychov do brucha. Prípadne vyskúšajte aromaterapiu, ktorá uvoľní vaše napätie a poteší zmysly.
  • Ak je niečo, čo nemôžete ovplyvniť, prestaňte sa tým zaoberať. Zbytočne vás to oberá o nervy aj o čas.

Relaxačné cvičenia proti stresu

Najjednoduchší recept na zvládnutie stresu a upokojenie mysle sú relaxačné cvičenia. Vyskúšajte moje obľúbené:

  1. Sadnite si a pokojne dýchajte.
  2. Predstavte si farbu, ktorá vás upokojuje.
  3. To, čo vás stresuje, umiestnite do stredu farby (napríklad šéfa, manžela, náročnú úlohu…).
  4. V mysli tento stresový vnem zmenšujte a zmenšujte.
  5. Až sa úplne stratí, nahraďte ho obrazom niečoho, čo vás robí šťastnou (kytica, smiech detí, príjemná hudba…).
  6. Tento nový, pozitívny obraz teraz v mysli zväčšujte a zväčšujte.

Znie to zvláštne, ale je to skvelý spôsob na odstránenie stresu. Spomente si na túto metódu, keď budete niekedy pod stresom. Želám vám, nech sa vám rýchlo uľaví.

A čo vy? Máte svoje spôsoby, ako sa upokojiť, keď ste v strese? Podeľte sa s ostatnými čitateľkami v komentároch na konci stránky 🙂